فهرست مطالب

نشریه فرآوری و نگهداری مواد غذایی
سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 30، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/12
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محسن اصغری قاجاری، یحیی مقصودلو*، سید مهدی جعفری، محمد قربانی صفحات 1-17
    سابقه و هدف

    از الکتروریسی برای تولید نانوالیاف با ویژگی‌های فیزیکوشیمیایی ارتقاء یافته استفاده می‌گردد. به عنوان یک فن‌آوری در حال توسعه این سامانه به دلیل مکانیسم ساده و استفاده از انواع مختلفی از پلیمرها ، به عنوان قوی‌ترین روش برای صنعتی سازی در نظر گرفته می شود. در این پژوهش، الکتروریسی چند جزیی به منظور بهبود ویژگی مقاومت حرارتی باالکتروریسی سه پلیمر کازیینات‌سدیم/ کیتوزان/ پلی‌وینیل‌الکل مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش‌ها

     ابتدا فاکتورهای دستگاه الکتروریسی شامل محدوده فاصله، ولتاژ، پس از انجام پیش تست‌های مختلف جهت تعیین شرایط بحرانی مناسب برای تولید نانوالیاف بررسی شد. پس از تعیین موارد ذکر شده یعنی فاصله 12 سانتی‌متر و ولتاژ 16 کیلوولت، و شدت جریان 5/0 میلی‌لیتر بر ساعت نسبت‌های متفاوتی از محلول سه پلیمر‌ کازیینات‌سدیم، کیتوزان و پلی‌وینیل‌الکل براساس طرح مخلوط تهیه و الکتروریسی انجام شد. مورفولوژی و قطر نانوالیاف توسط میکروسکوپ الکترونی روبشی مورد بررسی قرار گرفت. در ادامه با توجه به نتایج میکروسکوپ الکترونی روبشی سه گروه از انانوالیاف بر اساس تفاوت در قطر (قطر کم، متوسط و زیاد) انتخاب، و ویژگی‌های فیزیکوشیمیایی آن ها شامل بررسی ساختار کریستالی (پراش اشعه ایکس)، بررسی واکنش‌های مولکولی (طیف سنجی مادون قرمز تبدیل فوریه) و بررسی مقاومت به تجزیه حرارتی (آنالیز گرما وزن‌سنجی) مطالعه گردید.

    یافته‌ ها

     نانوالیاف کازیینات‌سدیم/ کیتوزان/ پلی‌وینیل‌الکل، با میانگین قطر 121 تا 192 نانومتر به خوبی الکتروریسی شد. نانوالیاف 622 (شامل 60 درصد پلی‌وینیل‌الکل، 20 درصد کیتوزان و 20 درصد کازیینات سدیم)، 811 (شامل 80 درصد پلی‌وینیل‌الکل، 10 درصد کیتوزان و 10 درصد کازیینات سدیم) و 721 (شامل 70 درصد پلی‌وینیل‌الکل، 20 درصد کیتوزان و 10 درصد کازیینات سدیم) به ترتیب حایز ببیشترین قطر (192 نانومتر)، قطر متوسط (178 نانومتر) و کمترین قطر (121 نانومتر) شدند. در بررسی نتایج، کاهش شدت پیک مشاهده شده در الگوی پراش اشعه ایکس نانوالیاف (در مقایسه با نمونه‌های پلی‌وینیل‌الکل، کیتوزان و کازیینات سدیم) را می‌توان به کاهش شدید ساختار نیمه بلوری پلی‌وینیل‌الکل به دلیل تشکیل پیوند هیدروژنی بین پلی‌وینیل‌الکل ، مولکول آب، کیتوزان و کازیینات‌سدیم، و نیز به واسطه سازگاری فاز بی نظم و بلوری در پلیمرها به خصوص کیتوزان و کازیینات‌سدیم نسبت داد. همچنین نتایج طیف سنجی مادون قرمز تبدیل فوریه نشان داد، سه پلیمر پلی‌وینیل‌الکل، کیتوزان و کازیینات‌سدیم در نانوالیاف الکترواسپان به‌طور کامل پراکنده شده‌اند. بررسی نتایج حاصل از آنالیز گرما وزن‌سنجی نیز نشان داد اگرچه نمونه بدون کیتوزان (نمونه 703) دمای شروع تخریب حرارتی بیشتری داشت، اما حضور کیتوزان باعث بهبود پایداری حرارتی و منجر به مشاهده رخدادهای حرارتی در محدوده دمایی گسترده‌تری شد. به طوری که نمونه نانوالیاف 622 (قطر 192 نانومتر)، بیشترین مقاومت به تخریب را از خود نشان داد.

    نتیجه‌ گیری

     با توجه به نتایج اشاره شده استفاده از سه پلیمر مذکور (با نسبت بهینه (622) در فاصله 12 سانتی‌متر، ولتاژ 16 کیلوولت، و شدت جریان 5/0 میلی‌لیتر بر ساعت) امکان الکتروریسی موفق و تولید نانوالیاف با ویژگی‌های فیزیکوشیمیایی مناسب مانند مقاومت حرارتی بالا را فراهم می‌سازد. در نتیجه قابلیت بکارگیری نانوالیاف تولید شده در شرایط شدید حرارتی و همچنین با توجه به حضور سدیم کازیینات، امکان ریزپوشانی ترکیبات زیست فعال بویژه ترکیبات هیدروفوب با آن پیشنهاد می‌شود.

    کلیدواژگان: الکتروریسی، پلی وینیل الکل، کیتوزان، کازئینات سدیم، خواص فیزیکوشیمیایی
  • سارا آجورلو، یوسف رمضان*، منوچهر بهمنی صفحات 19-32
    سابقه و هدف

    سرخ کردن عمیق مواد غذایی در روغن یکی از متداول ترین روش های تهیه فرآورده های غذایی است. نکته حایز اهمیت این است که با وجود اثرات مطلوب سرخ کردن بر ویژگی های حسی مواد غذایی، استفاده مکرر از روغن سرخ کردنی با هیدرولیز و اکسایش روغن در حضور حرارت و آب ماده غذایی همراه است که منجر به تخریب روغن می شود. بسیاری از محصولات حاصل از تجزیه روغنهای خوراکی برای سلامتی انسان مضر هستند، زیرا سبب از بین بردن ویتامین ها، مهار آنزیم ها و به طور بالقوه باعث اختلال در دستگاه گوارش می شوند. از اینرو بررسی پایداری حرارتی روغن های خوراکی اهمیت زیادی می یابد. در سال های اخیر استفاده از روش های تجزیه حرارتی به منظور تعیین پایداری روغن های خوراکی افزایش یافته است که دستگاه گرماسنج روبشی تفاضلی نیز(DSC) یکی از مهمترین این روش ها می باشد. از DSC همچنین می توان برای تعیین خصوصیات پروفایل های ذوب و تبلور مانند گرمای انتقال، و نمودار فازی مواد که حاوی ترکیبات لیپیدی هستند و شناسایی تقلبات در لیپیدها استفاده نمود.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش آزمون های تعیین ترکیب اسیدهای چرب، عدد پراکسید، آنیزیدین، توتوکس، اسیدیته و ترکیبات قطبی کل بر روی نمونه های روغن بادام زمینی، سبوس برنج و مخلوط 5، 10 و 15 درصد (وزنی/ وزنی) روغن سبوس برنج در روغن بادام زمینی انجام شد و به مدت 8 ساعت در فواصل زمانی هر 2 ساعت یکبار آزمون های فوق بر روی نمونه ها تکرار گردید.

    یافته ها

    با افزایش زمان حرارت دهی روغن ها تمام شاخص های شیمیایی بطور معنی داری افزایش یافتند (05/0 <p). تنها عدد پراکسید بصورت نوسانی افزایش و سپس با کاهش همراه بود. نتایج آزمون گرماسنج روبشی تفاضلی نشان داد با افزایش زمان حرارت دهی روغن آنتالپی و دمای تشکیل پیک کریستالیزاسیون بطور معنی داری کاهش می یابد (05/0  <P). معادلات رگرسیونی برای پیش بینی هر یک از شاخص های شیمیایی با استفاده از دمانگاشت های DSC ارایه شد. بررسی همبستگی بین نتایج DSC و شاخص های شیمیایی با روش همبستگی پیرسون نشان دهنده همبستگی بالا و معکوس بین آنها بود (ضریب همبستگی پیرسون نزدیک به 1-). به طوری که با افزایش زمان حرارت دهی شاخص های شیمیایی روندی افزایشی و شاخص های DSC روندی کاهشی داشتند. هر کدام از روغن های بادام زمینی و سبوس برنج مقاومت خوبی تا ساعت هشتم حرارت دهی از خود نشان دادند. اما مخلوط های این دو روغن به ویژه در میزان اختلاط بالا مقاومت کمتری از خود در برابر حرارت نشان دادند.

    نتیجه گیری

    بایستی خاطر نشان کرد که استفاده از DSC جهت شناسایی پایداری حرارتی روغن های گیاهی به جای بررسی پارامترهای شیمیایی که برای محیط زیست می توانند خطرناک باشند و احتیاج به افراد آموزش دیده دارد، روشی سریعتر، ساده تر و ارزانتر می باشد. از اینرو با تکیه بر روش های تجزیه حرارتی می توان از ویژگی های این روش ها مانند سهولت در آماده سازی نمونه، مقدار اندک نمونه برای آزمایشات، نتایج دقیق، تکرارپذیری و عملکرد آسان آنها در صنایع غذایی و به ویژه بررسی پایداری روغن های خوراکی حرارت دیده استفاده نمود.

    کلیدواژگان: سرخ کردن عمیق، روغن بادام زمینی، روغن سبوس برنج، پایداری حرارتی، گرماسنج روبشی تفاضلی
  • غلامحسین پورقنبری*، علی صحرایی اردکانی، آیدا ایرجی صفحات 33-46
    سابقه و هدف

    روغن های گیاهی از جمله روغن کنجد حاوی درصد بالایی از اسیدهای چرب غیر اشباع و مستعد اکسایش و تولید متابولیت های بسیار سمی هستند. آنتی اکسیدان ها موجب مهار یا تاخیر در روند اکسایش مواد غذایی از جمله چربی ها میشوند. بطور معمول، آنتی اکسیدان های سنتزی در صنایع غذایی استفاده میشوند، اما همواره در ارتباط با کیفیت و امنیت آنها مباحثی مطرح بوده است. از طرفی، کاربرد آنتی اکسیدان های طبیعی با منشاء گیاهی رو به افزایش است. بادرنجبویه به عنوان یک گیاه دارویی، دارای ترکیبات مختلف با خواص متنوع از جمله خاصیت آنتی اکسیدانی بسیار قوی می باشد. این مطالعه به منظور بررسی اثر آنتی اکسیدانی غلظت های مختلف اسانس بادرنجبویه در مقابل اکسایش روغن ارده کنجد در دمای 60 درجه سانتیگراد در طی زمان، انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    برای محاسبه ی ترکیبات اسانس بادرنجبویه از دستگاه کروماتوگرافی طیف سنج جرمی (GC-MS) استفاده شد. سپس، برای اندازه گیری ترکیبات فنلی اسانس، از آزمایش اندازه گیری محتوای کلی فنل (TPC) استفاده گردید. قدرت اسانس در مهار رادیکال های آزاد با ارزیابی قدرت مهار رادیکالهای آزاد DPPH بررسی شد. همچنین، آزمون رنسمیت برای محاسبه زمان القاء (دوره ی اکسایش کند) به کار گرفته شد. به منظور اندازه گیری اثر آنتی اکسیدانی اسانس بادرنجبویه، غلظت های صفر، 500، 1000 و 2000 (میکروگرم اسانس بر هر میلی لیتر روغن ارده کنجد) و آنتی اکسیدان سنتزی TBHQ به عنوان گروه کنترل مثبت با غلظت 200 میکروگرم بر هر میلی لیتر به روغن ارده کنجد اضافه شد و عدد پراکسید (PV) و شاخص اسید تیوباربیتوریک (TBA) در گروه های مختلف در طی 5 مرحله در روزهای 1، 5، 15، 25 و 35 پس از اضافه کردن اسانس به روغن ارده، اندازه گیری گردید.

    یافته ها

     تجزیه و تحلیل اسانس با GC/MS نشان داد که ترکیبات نرال و جرانیال دارای بالاترین غلظت هستند. گروه های دریافت کننده TBHQ و اسانس بادرنجبویه با غلضت 2000 PPM با 6/61 و 2/50 درصد، بالاترین ظرفیت مهار رادیکال های آزاد DPPH را نسبت به گروه کنترل نشان دادند. شاخص دوره القاء (IP) در گروه حاوی TBHQ، 2000 و صفر PPM اسانس به ترتیب، 11، 4/9 و 2/6 ساعت محاسبه گردید. در انتهای مطالعه، عدد پراکسید متعلق به گروه های حاوی 2000 PPM اسانس و TBHQ به ترتیب، 1/14 و 4/13 (میلیاکیوالان بر کیلوگرم) و شاخص اسید تیوباربیتوریک در این گروه ها به ترتیب، 5/1 و 1/1 (میکرومول بر گرم) مشاهده گردید. همچنین بین غلظت اسانس بادرنجبویه و میزان فعالیت آنتیاکسیدانی، رابطه مستقیمی مشاهده گردید و با گذشت زمان نگهداری، تمام این شاخصها نیز افزایش یافت (05/0>P).

    نتیجه گیری

     یافته های پژوهش حاضر نشان دادند که اسانس بادرنجبویه به عنوان منبع غنی از مواد آنتی اکسیدان از جمله نرال و جرانیال و غیره... موجب افزایش پایداری روغن کنجد در دماهای بالا و نگهداری در زمان های طولانی می شود بهطوری که قدرت مهار اکسایش اسانس در غلظتهای بالا، 85-74% از قدرت مهار اکسایش ترکیب سنتزی بهدست آمد. بر همین اساس قادر است به عنوان جایگزینی مناسب برای آنتی اکسیدان های مصنوعی مطرح شود.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، اکسایش چربی، بادرنجبویه، روغن ارده کنجد
  • تاثیر پودر عناب به عنوان جایگزین ساکارز بر ویژگیهای فیزیکوشیمیایی و حسی شکلات شیری کم کالری
    روح انگیز سپهری، محمدحسین حداد خداپرست*، مصطفی مظاهری تهرانی، فاطمه پورجاجی صفحات 47-58
    سابقه و هدف

    شکلات یکی از بی‌نظیرترین خوراکی‌ها با طعم فوق‌العاده و پرطرفدار در جهان است. اما به دلیل قند و کالری بالا می‌تواند منجر به چاقی و بسیاری از بیماری‌ها شود. در حال حاضر، اضافه وزن و چاقی از دلایل اصلی بیماری‌ها و مرگ و میر در بسیاری از کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه است. اگرچه زمانی داشتن وسواس و رژیم غذایی مختص افراد سنین بالا بود ولی امروزه این دغدغه اصلی در تمامی سنین مشاهده می‌شود. از این‌رو تولید شکلات با کالری کم می‌تواند این دغدغه‌ها را کاهش دهد. استفاده از پودر عناب که دارای خصوصیات تغذیه‌ای بالایی می‌باشد به‌عنوان جایگزین ساکارز در شکلات می‌تواند یکی از این راه‌ حل‌ها باشد.

    مواد و روش‌ها

    در این پژوهش، پودر عناب در سطوح مختلف (صفر، 25، 50، 75 و 100 درصد) به‌عنوان جایگزین ساکارز به فرمولاسیون شکلات اضافه گردید. ویژگی‌های فیزیکوشیمایی شکلات نظیر رطوبت، خاکستر، pH و شاخص‌های رنگی اندازه‌گیری شد. در ادامه نیز آزمون‌های سختی، ریولوژی و حسی بر روی نمونه‌های شکلات انجام گرفت.

    یافته‌ها

    بر اساس نتایج با افزایش سطح جایگزینی، محتوی رطوبت و خاکستر افزایش و مقادیر pH و کالری کاهش داشت. نتایج حاصل از آزمون اندیس سفیدی حاکی از آن بود که با افزایش مقدار پودر عناب در نمونه‌ها اندیس سفیدی کاهش (05/0<p)، ولی در طی مدت زمان نگهداری اندیس سفیدی تمامی نمونه‌ها افزایش یافت. سختی نمونه‌های شکلات در محدوده 33/1207-30/1087 (گرم) قرار گرفت؛ به-طوری که با افزایش سطح جایگزینی ساکارز با پودر عناب بر سختی نمونه‌ها افزوده شد. نتایج آزمون ریولوژی نشان داد که بهترین مدل جهت توصیف رفتار نمونه‌های شکلات مدل کاسون بود؛ به‌نحوی که جایگزینی پودر عناب با وجود تاثیر بر پارامترهای ریولوژیکی، تاثیری بر مدل ریولوژیکی نداشت. بررسی‌های بیشتر نشان داد با افزایش مقدار پودر عناب ویسکوزیته و تنش تسلیم کاسون افزایش می‌یابد (05/0<p) و به ترتیب در محدوده 01/6-49/1 (پاسکالثانیه) و 51/21-61/5 (پاسکال) قرار گرفتند. نتایج آزمون حسی نشان داد که افزایش سطح جایگزینی (100 درصد جایگزینی) منجر به کاهش پذیرش کلی شد. با وجود اینکه نمونه تولیدی با 100 درصد سطح جایگزینی از لحاظ پذیرش کلی دارای کمترین امتیاز می‌باشد اما می‌توان آن را به‌عنوان یک محصول خاص برای بیماران دیابتی و دارای اضافه وزن مد نظر داشت.

    نتیجه‌گیری

     با بررسی نتایج آزمون حسی و سایر آزمون‌ها، نمونه با سطح جایگزینی 75 درصد به‌عنوان نمونه بهینه انتخاب شد. با توجه به نتایج حاصل از این پژوهش می‌توان بیان نمود با کاربرد پودر عناب به عنوان جایگزین ساکارز در شکلات می‌توان محصول جدید و کم کالری با ویژگی‌های مشابه شکلات حاوی ساکارز تولید نمود.

    کلیدواژگان: عناب، ساکارز، شکلات، کم کالری، رئولوژی
  • مونا مظاهری کلهرودی، هما بقایی*، بهاره عمادزاده، مرضیه بلندی صفحات 61-78
    سابقه و هدف

    تردسازی از جمله فرآیندهای مهم در صنعت گوشت می‏باشد. این فرآیند معمولا تحت تاثیر عوامل طبیعی و یا به صورت مصنوعی انجام می‏گیرد. در میان روش‏های تردسازی، استفاده از ترکیباتی با ماهیت طبیعی مثل میوه‏ها و سبزی‏جات که از میزان تولید بالایی نیز برخوردار هستند دارای اهمیت ویژه‏ای است. در بین منابع گیاهی مختلف، مارچوبه دارای فعالیت پروتیازی مناسبی می‏باشد که این امر نشان‏دهنده وجود پتانسیل کافی برای استفاده از آن در صنعت به عنوان تردکننده است. هدف از این پژوهش، تعیین ارتباط بین ویژگی‏های فیزیکوشیمیایی و بافتی استیک گوساله ماریناد شده با شیره مارچوبه (L. Asparagus officinalis) در بهبود تردی آن بر اساس معادلات ریاضی، به عنوان یک راه سریع، ایمن و مقرون به صرفه جهت تعیین کیفیت تکنولوژیک نمونه‏های گوشت ماریناد شده با ترکیبات طبیعی می‏باشد.

    مواد و روش‏ها

     بدین منظور پس از استخراج شیره مارچوبه به روش آبگیری، اثر تیمارهای مختلف حاوی شیره مارچوبه و سرکه بالزامیک شامل تیمارهای حاوی 25 میلی‏لیتر شیره مارچوبه، 25 میلی‏لیتر شیره مارچوبه+75 میلی‏لیتر آب مقطر و 25 میلی‏لیتر شیره مارچوبه+10 میلی‏لیتر سرکه بالزامیک+65 میلی‏لیتر آب مقطر بر نیروی برشی وارنر_براتزلر، شاخص تجزیه میوفیبریل، مقدار کلاژن، ظرفیت نگه‏داری آب و حلالیت کل پروتیین‏ها در دمای 4 درجه سانتی‏گراد به مدت 48 ساعت ارزیابی شد. سپس روابط بین این متغیرها (نیروی برشی وارنر-براتزلر با شاخص تجزیه میوفیبریل و مقدار کلاژن، حلالیت کل با حلالیت پروتیین‏های میوفیبریلی و سارکوپلاسمی، همچنین شاخص تجزیه میوفیبریل با ظرفیت نگه‏داری آب)، در بهبود تردی استیک گوساله (steak beef M. semitendinosus) مورد بررسی قرار گرفته و معادله آنها تعیین گردید. همچنین، برای تعیین رابطه‏ بین متغیرها، از معیار ضریب همبستگی (2R) استفاده شد.

    یافته ‏ها

    نتایج حاکی از کاهش نیروی برشی وارنر_براتزلر و افزایش شاخص تجزیه میوفیبریل، مقدار کلاژن، ظرفیت نگه‏داری آب و حلالیت پروتیین‏ها در تیمارهای مارینادی در مقایسه با کنترل در طول دوره نگه‏داری بود (05/0>P). همچنین در پژوهش حاضر روابط بدست آمده بین متغیرهای مورد بررسی شامل نیروی برشی وارنر-براتزلر با شاخص تجزیه میوفیبریل و مقدار کلاژن، حلالیت کل پروتیین‏ها با حلالیت پروتیین‏های میوفیبریلی و سارکوپلاسمی، همچنین شاخص تجزیه میوفیبریل با ظرفیت نگه‏داری آب به صورت معادلات رگرسیونی خطی ساده بودند. طبق نتایج بدست آمده، رابطه بین شاخص تجزیه میوفیبریل و نیروی برشی وارنر-براتزلر و رابطه بین محتوای کلاژن و نیروی برشی وارنر-براتزلر خطی معکوس (05/0>P) بود. در حالی که رابطه بین حلالیت کل پروتیین‏ها و حلالیت پروتیین‏های سارکوپلاسمی و میوفیبریلی و همچنین رابطه بین ظرفیت نگه‏داری آب و شاخص تجزیه میوفیبریل به صورت رگرسیونی خطی مثبت بود (05/0>P). هرچه میزان تکه‏های میوفیبریلی سبک وزن حاصل از هیدرولیز پروتیین‏ها در سارکوپلاسم سلول عضلانی افزایش یابد قابلیت اتصال این پپتیدهای کوچک با مولکول‏های آب افزایش یافته و به دنبال آن حلالیت پروتیین‏های سارکوپلاسمی، میوفیبریلی و حلالیت کل بهبود می‏یابد که دلالت بر نرم‏تر شدن بافت گوشت دارند. از طرف دیگر افزایش حلالیت کلاژن طی پخت و تبدیل آن به ژلاتین محلول بخصوص در شرایط اسیدی ایجاد شده تحت تاثیر گلیکولیز/ سرکه بالزامیک می‏تواند منجر به کاهش نیروی لازم جهت برش بافت و به دنبال آن تردی بیشترگوشت شود.

    نتیجه ‏گیری

    بر اساس یافته‏ های این پژوهش، عملکرد شیره مارچوبه روی هر دو دسته پروتیین‏های میوفیبریلی و بافت پیوندی منجر به بهبود ویژگی‏های فیزیکوشیمیایی و بافتی استیک گوساله شد که نشان دهنده امکان استفاده از شیره مارچوبه در بهبود کیفیت گوشت و فرآورده‏های گوشتی می‏باشد. بنابراین اهداف تحقیق در خصوص بهبود تردی استیک گوساله تحقق یافت. شیره حاصل از این منبع می‏تواند در فرمولاسیون چاشنی‏ها، سس‏ها و تردکننده‏ها استفاده شده و به عنوان منبعی جدید و طبیعی بخصوص در رژیم غذایی سالمندان و افرادی که مشکلات جویدن و بلع دارند، جهت استفاده بیشتر از ترکیبات پروتیینی، مورد مصرف واقع شود.

    کلیدواژگان: پروتئاز طبیعی، تردی، رابطه رگرسیون، گوشت، مارچوبه
  • مهشید پورسعید*، هدی شهیری طبرستانی، سارا آقاجان زاده سورکی صفحات 79-93
    سابقه و هدف

    امروزه مصرف کنندگان آگاه در جستجوی غذایی کم کالری و ایمن هستند. همبرگر با محتوی چربی نسبتا بالا (30-20%)، جزء غذاهای چرب و با کالری بالا محسوب می شود و همچنین یکی از پرطرفدارترین فراورده های گوشتی در جهان است. از طرفی کاهش میزان چربی محصولات گوشتی، سبب کاهش ویژگی های حسی (رنگ، آبداری، بافت، طعم و احساس دهانی) و تکنولوژیکی (افت پخت، پایداری امولسیون، ظرفیت نگهداری آب، بازده پخت و خواص ریولوژیکی) محصول می گردد. به منظور به حداقل رساندن این موارد و بهبود کیفیت محصولات کم چرب از ترکیبات غیرگوشتی مانند هیدروکلوییدها به عنوان جایگزین چربی استفاده می شود. بنابراین در این پژوهش تاثیر صمغ دانه قدومه شیرازی به عنوان جایگزین چربی در سطوح مختلف (1/0، 5/0 و 9/0 درصد) بر ویژگی های تکنولوژیکی و حسی همبرگر کم چرب در مقایسه با نمونه های شاهد پرچرب (10 درصد) و کم چرب (2 درصد) فاقد هیدروکلویید مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

     سه نمونه از هر فرمولاسیون در دمای 150 درجه سانتیگراد پخته شدند. پس از خنک شدن نمونه ها (25 درجه سانتیگراد)، تعیین درصد رطوبت بوسیله آون جریان هوای داغ، محتوای چربی به روش سوکسله، درصد پروتیین به روش کجلدال و درصد خاکستر با استفاده از کوره الکتریکی مجهز به کنترل دما و زمان (دمای 550 درجه سانتیگراد)، مطابق با استاندارد ملی ایران به شماره 2304، انجام گردید. به منظور تعیین آنالیز پروفایل بافت و شاخص های رنگ به ترتیب از دستگاه های بافت سنج و هانتر لب استفاده شد.

    یافته ها

     با افزودن صمغ دانه قدومه شیرازی، درصد بازده پخت و ظرفیت نگه داری رطوبت در نمونه ها افزایش معنی داری یافت. افزودن صمغ تاثیر معنی داری برروی شاخص روشنایی و قرمزی نمونه های خام نداشت. بیش ترین قرمزی، کم ترین روشنایی و زردی در نمونه پخته حاوی 9/0 درصد صمغ مشاهده شد. افزایش غلظت صمغ دانه قدومه شیرازی، سبب کاهش میزان سختی، قابلیت جویدن، پیوستگی، صمغیت، ارتجاعیت و چروکیدگی نمونه های حاوی صمغ گردید. کم ترین میزان سختی، پیوستگی، چروکیدگی و مقاومت در برابر سوراخ شدن و همچنین بیش ترین درصد بازده پخت و ظرفیت نگه داری رطوبت در نمونه حاوی 9/0 درصد صمغ مشاهده شد. بر اساس نتایج آنالیز حسی، افزودن صمغ دانه قدومه شیرازی تاثیر معنی داری بر ویژگی های حسی نمونه ها نداشت و نمونه با غلظت 9/0 درصد صمغ دارای بیش ترین پذیرش کلی بود.

    نتیجه گیری

     با توجه به نتایج به دست آمده، نمونه حاوی 9/0 درصد صمغ دانه قدومه شیرازی سبب بهبود ویژگی های تکنولوژیکی و حسی تیمار های کم چرب در مقایسه با نمونه های شاهد گردید، بنابراین به عنوان بهترین تیمار پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: برگر گوشت گوساله، هیدروکلوئید، دانه قدومه شیرازی، جایگزین چربی، آنالیز حسی
  • راضیه جمالی فرد، مهرداد نیاکوثری*، محمدهادی اسکندری، محمدتقی گلمکانی، مهران میراب زاده اردکانی صفحات 95-117
    سابقه و هدف

    یکی از رایج ترین مشکلاتی که در محصولات لبنی غنی از اسیدهای چرب غیراشباع وجود دارد، اکسایش لیپیدهاست. این پدیده می تواند طی مراحل فرآوری، توزیع و نگهداری رخ دهد و منجر به از دست دادن مواد مغذی ارزشمند، تغییر رنگ و ایجاد عطر و طعم نامطلوب می شود. مطالعات پزشکی بسیاری بر مضرات و تاثیر سوء استفاده از مواد افزودنی سنتزی بر سلامت انسان تاکید می کنند. به همین دلیل در سال های اخیر، عصاره و اسانس استخراج شده از گیاهان دارویی به عنوان ضد اکساینده های طبیعی مورد توجه قرار گرفته اند. به کارگیری فنول ها در فرآورده های لبنی نه تنها به عنوان ترکیبات ضداکساینده طبیعی بلکه جهت تولید محصولات با ویژگی های طعم و رنگ متنوع در سال های اخیر، مورد حمایت قرار گرفته اند. بنابراین ارزیابی عملکرد عصاره میوه عناب در یک سیستم امولسیونی لبنی مستعد اکسیداسیون، می تواند قابلیت کمک به فرآوری و بهبوددهندگی پایداری اکسایشی این میوه را به اثبات رساند.

    مواد و روش ها

     با استفاده از دو روش متداول و سیستم اهمیک (یک فناوری حرارتی نوین و سبز) مجهز به تنظیم کننده دما، عصاره عناب به عنوان منبع غنی از ترکیبات زیست فعال، مورد استخراج قرار گرفت و سپس با آنالیز کمی و کیفی ترکیبات فنولی موجود در عصاره ها به کمک دستگاه HPLC عصاره بهینه انتخاب گردید. در ادامه، این عصاره به عنوان ضداکساینده طبیعی به خامه قنادی افزوده شد. نمونه های خامه طبق فرمولاسیون بهینه سازی شده در واحد تحقیق و توسعه شرکت زرین غزال در مقیاس پایلوت صنعتی، تولید گردیدند. محصولات تولیدی شامل چهار نوع نمونه حاوی عصاره عناب در سطح 5/0 و 5/2%، آنتی اکسیدان سنتزی بوتیل هیدروکسی تولوین (BHT) و ترکیب عصاره-BHT بودند. پایداری اکسایشی این نمونه ها در شرایط مختلف تاریکی و تابش نور فرابنفش، با استفاده از اندازه گیری پراکسید، آنیزیدین و اکسیداسیون کل در طول دوره نگهداری مورد ارزیابی قرار گرفتند.

    یافته ها

     کمترین مقدار اکسیداسیون کل به عبارتی بیشترین اثر مهارکنندگی رادیکال های آزاد تولید شده، مربوط به فرمولاسیون های خامه حاوی BHT- عصاره و خامه حاوی عصاره عناب در سطح 5/2% بودند. با بررسی عدد آنیزیدین در شرایط عدم حضور نور فرابنفش مشاهده شد که نرخ تولید محصولات ثانویه اکسیداسیون در نمونه های حاوی عصاره عناب و BHT به تنهایی به صورت معنی داری نسبت به سرعت رشد در نمونه کنترل کمتر بود. در حضور نور فرابنفش فقط نرخ رشد عدد آنیزیدین نمونه عصاره عناب در سطح 5/0% با نمونه کنترل تفاوت معنادار داشت. بنابراین عصاره عناب علاوه بر جلوگیری از اکسیداسیون خود به خودی می تواند به عنوان ضداکساینده در برابر اکسیداسیون نوری عمل نماید اما مشاهده شد که ضداکساینده ها در غلظت و شرایط محیطی مختلف می توانند به عنوان پراکسیدان عمل نمایند. ضداکساینده های مختلف فرمول های خامه در کاهش عدد پراکسید و فتواکسیداسیون مشابه عملکرد آنها در نمونه هایی است که در معرض نور قرار نداشتند. فرمولاسیون های حاوی BHT-عصاره، به دلیل عملکرد متفاوت ضداکساینده های قطبی و غیرقطبی، اثرات هم افزایی در برابر اکسیداسیون از خود نشان دادند. پس از ارزیابی حسی خامه ها، بالاترین امتیاز پذیرش کلی مربوط به نمونه خامه حاوی 5/0% عصاره بود که تاثیر مثبت این عصاره بر عطر و طعم، رایحه، بافت و احساس دهانی مطلوب، با اختلاف معناداری در مقایسه با سایر نمونه ها مشخص گردید.

    نتیجه گیری

    عصاره عناب می تواند به عنوان یک جایگزین طبیعی برای ضداکساینده های سنتزی در صنایع غذایی و دارویی استفاده شود. اما نتایج ارزیابی حسی، تاثیر منفی افزایش درصد استفاده از این ترکیبات بر پذیرش کلی محصول را مشخص نمود. از طرفی به دلیل اثرات هم افزایی ضداکساینده های قطبی و غیر قطبی و کاهش اکسیداسیون کل، جایگزینی بخشی از ضداکساینده سنتزی با ترکیبات فنولی طبیعی به عنوان بهترین گزینه پیشنهاد می گردد. همچنین، خامه غنی شده با این عصاره به دلیل خاصیت تقویت کننده سلامتی عناب، به عنوان یک ماده غذایی فراسودمند قابل معرفی است.

    کلیدواژگان: واژگان کلیدی: عناب، استخراج، حرارت دهی مقاومتی، خصوصیات ضداکسایشی، خامه قنادی
  • کیانا پورمحمدی*، الهه عابدی، احسان شاد صفحات 119-133
    سابقه و هدف

    نشاسته اصلاح نشده (طبیعی) ممکن است برای برخی کاربردها نامناسب باشند، بنابراین باید به طور فیزیکی یا شیمیایی اصلاح شوند. امروزه تولیدکنندگان مواد غذایی تمایل به استفاده از نشاسته های اصلاح شده با ویژگی های مطلوب تر دارند. اصلاح نشاسته باعث افزایش ظرفیت نگهداری آب، مقاومت به حرارت و قوام دهندگی نشاسته و کاهش آب اندازی آن می شود. فراصوت روش اصلاح فیزیکی نشاسته است که به دلیل استفاده کمتر از مواد شیمیایی، کاهش زمان فرایند و انتخاب پذیری بالا بسیار مورد توجه قرار گرفته است. تولید نشاسته پری ژل به عنوان نوعی نشاسته ی اصلاح شده که از ژلاتینه شدن و خشک شدن نشاسته طبیعی بدست می آید و ویژگی قوام دهندگی به محصول را دارد، توسط فراصوت منجر به تغییر ساختار، اندازه و شکل، دانسیته، ویژگی های جریان پذیری، جذب آب و حلالیت نشاسته می شود.

    مواد و روش ها

     در این تحقیق، تاثیر نوع پلی ال (ساکارز، ایزومالت و مالتودکسترین) و غلظت (4، 8 و 12 درصد بر ویژگی های ریخت شناسی (با میکروسکوپ الکترونی روبشی)، بافتی (با دستگاه بافت سنج) و مقاومت به ذوب و انجماد (میزان آب اندازی) نشاسته ی تاپیوکا قبل و بعد از تیمار با فراصوت (400 وات به مدت 10 دقیقه، در دمای 60 درجه سانتی گراد) بررسی شد و آنالیز آماری نمونه های نشاسته ی حاوی 4 و 8 و 12٪ قند قبل و بعد از تیمار با فرا صوت با استفاده از آزمون چند دامنه ای دانکن در سطح 05/0≥ P با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس 22 در 3 تکرار انجام شد.

    یافته ها

     نتایج مربوط به میکروسکوپ الکترونی روبشی(SEM) نشان داد، تیمار فراصوت، حفرات و منافذی در سطح گرانول نشاسته ایجاد می کند که به پلی ال ها اجازه ی نفوذ بیشتر و در نتیجه برهم کنش ها و اتصالات بیشتر را می دهند. در تمام نمونه های تیمار شده با فرایند فراصوت، بدلیل تخریب ساختار نشاسته (آمیلوز و آمیلوپکتین)، و باز شدن ساختار آن، گروه های هیدروکسیل بیشتری در معرض واکنش قرار می گیرند، بنابراین پلی ال های بیشتری می توانند با مولکول های نشاسته وارد واکنش شوند (نشاسته - پلی ال). نتایج مربوط به بافت سنجی نشان داد، در تمام نمونه ها، با افزایش غلظت پلی ال ها سفتی، پیوستگی و ارتجاع پذیری ژل نشاسته به طور معنا داری افزایش یافت و این تاثیر در مورد اضافه شدن پلی ال ها بعد از فراصوت بیش از اضافه شدن آن قبل از تیمار با فراصوت بود. بعلاوه، اضافه کردن پلی ال ها با ایجاد اتصالات با مولکول های نشاسته و نقش محافظت کنندگی آن ها در شرایط انجماد، به طور قابل توجهی میزان خروج آب از نشاسته را کاهش داد و در این میان اضافه شدن پلی ال ها پس از فراصوت تاثیر بیشتری در کاهش خروج آب از نشاسته تاپیوکا داشت و تاثیر غلظت 12% ایزومالت نسبت به سایر غلظت ها بیشتر بود.

    نتیجه گیری

     افزودن ساکارز، ایزومالت و مالتودکسترین به نشاسته ی تاپیوکای پری ژلاتینه شده با فراصوت، نسبت به نشاسته ی طبیعی، در سطح 05/0≥ P به طور معناداری اثرات بیشتری بر ویژگی های مورفولوژیکی، بافتی و مقاومت به ذوب و انجماد نشاسته دارد. میزان تاثیر پلی ال ها بر ویژگی های مورفولوژیکی، بافتی و مقاومت به ذوب و انجماد نشاسته به صورت ایزومالت> ساکارز > مالتودکسترین است، که می تواند به دلیل وجود میزان بیشتری گروه های هیدروکسیل محوری در ساختار ایزومالت و یا ساختار باز آن نسبت به ساختار حلقه ای سایر قند ها باشد. همچنین افزایش غلظت قند ها از 4 تا 12درصد، بطور معناداری تاثیر بیشتری بر ویژگی های بافتی و ساختاری نشاسته داشت.واژه های کلیدی: نشاسته، تاپیوکا، قند های پلی ال، پری ژلاتیناسیون، فراصوت، آب اندازی، حلالیت

    کلیدواژگان: نشاسته، قند های پلی ال، پری ژلاتیناسیون، فراصوت
  • نوشین نورافشان، شهرام بیرقی طوسی*، غلامعلی گلی موحد صفحات 135-152
    سابقه و هدف

    از اسنک ها به عنوان میان وعده های غذایی یاد می شود که در بین وعده های اصلی میل شده و مقدار آن کم تر از وعده غذایی اصلی می باشد. به منظور افزایش ارزش تغذیه ای این میان وعده پرطرفدار، می توان از افزودنی هایی نظیر لبنیات، گوشت، ماهی، سبزیجات، میوه ها، حبوبات، غلات مختلف و تنقلاتی مانند پسته ، گردو، بادام و بادام زمینی و غیره استفاده نمود. پسته سرشار از مس، منیزیم و انواع ویتامین های B است بنابراین به منظور افزایش ارزش تغذیه ای اسنک می توان از پسته در تهیه آن استفاده نمود.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش از پسته با نسبت های متغیر 7، 14 و 21 درصد در فرمولاسیون غله حجیم شده بر پایه آرد ذرت و همچنین رطوبت 12، 15 و 18 درصد و سرعت چرخش مارپیچ 120، 150 و 180 دور بر دقیقه بود. اکسترودر با دمای ثابت به ترتیب ناحیه دوم 120 و ناحیه سوم 145 درجه سانتی گراد و سرعت خوراک ثابت 40 کیلوگرم بر ساعت بود. آزمون های انجام شده شامل ویژگی های فیزیکی (چگالی توده، نسبت انبساط وسختی بافت، رنگ و مشخصه های ریز ساختاری)، عملکردی (شاخص جذب آب، شاخص حل درآب، شاخص جذب روغن، عدد پراکسید) و ویژگی های حسی فرآورده ، مورد بررسی قرار گرفته شد. این پژوهش در قالب روش سطح پاسخ (RSM) و طرح باکس بنکن (Box-Behnken) و به منظور آنالیز تغییرات از نرم افزار آماری Minitab نسخه 17 استفاده شد.

    یافته ها

    مهم ترین مساله در تهیه اسنک ها مزه و بافت آن می باشد. با افزایش پسته در نمونه های تولیدی اسنک، میزان سختی بافت به طور معناداری افزایش یافت (P<0/05) و میزان رضایتمندی از طعم و مزه اسنک بیشتر گردید. علاوه بر این افزایش پسته باعث کاهش میزان رنگ قرمز و آبی و متمایل شدن رنگ ها به سبز و زرد گردید. افزایش رطوبت به طور معنادار باعث افزایش نسبت انبساط، چگالی توده و سختی اسنک گردید (P<0/05). افزایش سرعت چرخش مارپیچ باعث کاهش میزان روشنایی و جذب آب اسنک گردید. بررسی ویژگی ریز ساختاری اسنک که بر روی نمونه بهینه انجام گرفت نشان داد که میزان پف کردگی اسنک مناسب بوده و قطر دیواره حباب های تشکیل شده، کم تر از 17 میکرومتر بود. دیواره حباب ها تقریبا صاف بوده که نشان دهنده مخلوط شدن خوب پسته با ذرت و همچنین اختلاط خوب و مناسب گویچه های چربی با آرد ، می باشد.

    نتیجه گیری

    بر طبق نتایج به دست آمده، شرایط بهینه فرآیند اعم از سرعت چرخش مارپیچ، مغز پسته و رطوبت خوراک به ترتیب برابر 150 دور بر دقیقه، 14 درصد و 15 درصد بود. بنابراین می توان در صنعت تهیه اسنک، از پسته با درصدهای ذکر شده نیز استفاده نمود.

    کلیدواژگان: اسنک، اکستروژن، پسته، سرعت مارپیچ
  • سید سجاد حسینی، مهدی کاشانی نژاد*، حبیب الله میرزایی، یحیی مقصودلو صفحات 153-159
    سابقه و هدف

    گیاه رزماری، بوته ای همیشه سبز و معطر از خانواده ی نعناعیان است که دارای خواص آنتی اکسیدانی و دارویی زیادی است. امروزه جهت افزایش میزان استحصال اسانس و بهبود کیفیت اسانس، ابتدا گیاه مورد نظر خشک شده و سپس اسانس گیری انجام می شود. لذا روش های جدید، برای خشک کردن گیاهان دارای اسانس، مورد مطالعه می باشد. در گذشته در مورد رزماری روش های خشک کردن مختلفی از جمله، هوای داغ، مایکروویو، انجمادی، آفتابی و...، توسط محققین مختلف به کار برده شده و کیفیت اسانس استحصالی و سینتیک انتقال جرم، مورد بررسی قرار گرفته است. اما امروزه خشک کردن با مادون قرمز، برای بسیاری از محصولات کشاورزی مورد توجه قرارگرفته است که این روش در مورد رزماری تاکنون به کار گرفته نشده است. لذا هدف از این تحقیق، بررسی تاثیر خشک کردن مادون قرمز بر حجم و رنگ و کیفیت اسانس برگ های رزماری و مطالعه سنتیک خشک کردن و همچنین مدل سازی فرآیند خشک کردن مادون قرمز و مقایسه با سایر روش های خشک کردن، بود.

    مواد و روش ها

     در این مطالعه ابتدا، خواص هندسی برگ های رزماری، توسط میکرومتر میتوتویو اندازه گیری شد. سپس با استفاده از پرتودهی امواج الکترومغناطیس در محدوده ی طیف مادون قرمز (100، 200 و 300 وات)، برگ های تازه چین شده ی گیاه رزماری (Rosmarinus officinalis L.)، خشک شدند و پس از اسانس گیری با روش کلونجر میزان استحصال اسانس و ترکیبات اسانس (با استفاده از گاز کروماتوگرافی جرمی) محاسبه و با توجه به توان تابش امواج مادون قرمز، با استفاده از طرح کاملا تصادفی، مورد مقایسه قرار گرفت. کیفیت رنگ رزماری های خشک شده و اسانس به دست آمده نیز با نرم افزار ایمیج جی، مورد مطالعه قرار گرفت و پارامترهای *L، *a، b*، شاخص کروما، اندیس قهوه ای شدن، اختلاف رنگ کل و زاویه هیو محاسبه و با روش طرح کاملا تصادفی مورد مقایسه قرار گرفت. علاوه بر این با استفاده از داده های مربوط به رطوبت سنجی، منحنی های زمان و روند خشک کردن، رسم و ضرایب نفوذ موثر و میزان انرژی فعال سازی، تعیین گردید.

    یافته ها

    با توجه به نتایج آنالیز واریانس و مقایسه میانگین دانکن در سطح 5 درصد، مشاهده شد که با افزایش توان لامپ مادون قرمز در فرآیند خشک کردن، پارامترهای L، b، Chroma و BI در رزماری خشک شده، کاهش و پارامترهای ΔE، a* و Hue angel افزایش داشتند. همچنین افزایش توان مادون قرمز اثر معنی داری بر کاهش حجم اسانس تولیدی داشت. در مورد رنگ اسانس نیز مشاهده شد که با افزایش توان لامپ مادون قرمز، پارامترهای *L و a* و Hue angel کاهش و پارامترهای b*، BI و Chroma افزایش داشتند. همچنین مشاهده شد که افزایش توان مادون قرمز در فرآیند خشک کردن رزماری، تاثیر معنی داری بر کاهش میزان ترکیبات فرار موجود در اسانس رزماری دارد. ضرایب نفوذ موثر از 9-10×33/3 تا 8-10×907/1 متغیر بود. انرژی فعال سازی نیز kW/kg 243/30 تعیین شد. با بهره گیری از هشت مدل شناخته شده و با استفاده از نرم افزار متلب2016، مدل سازی رگرسیونی انجام شد و مدل Midilli برای توان های 200 و 300 وات و مدل Verma et al برای توان 100 وات، جهت پیش بینی روند خشک شدن، انتخاب گردیدند.

    نتیجه گیری

    افزایش توان مادون قرمز طی فرآیند خشک کردن برگ های رزماری، سبب کاهش راندمان اسانس گیری می شود. همچنین افزایش توان مادون قرمز تاثیر مستقیم و معنی داری در کاهش مواد موثره ی موجود در اسانس مانند سینیول و بتاپینن می-گردد. رنگ رزماری خشک شده و اسانس حاصل از آن تحت تاثیر توان تابش مادون قرمز قرارگرفته و با افزایش توان تغییر می کند. افزایش توان تابش مادون قرمز، سبب افزایش ضرایب نفوذ موثر می گردد. مدل های میدیلی و ورما و همکاران بهترین مدل ها، برای پیشگویی رفتار خشک شدن رزماری هستند.

    کلیدواژگان: رزماری، خشک کردن، اسانس، مدل سازی، مادون قرمز
|
  • Mohsen Asghari Ghajari, Yahya Maghsoudlou *, Seid Mahdi Jafari, Mohammad Ghorbani Pages 1-17
    Background and objectives

    Electrospinning is used to produce multi compound nanofibers with enhanced physicochemical properties. As a promising technology, it is considered as the most potent methods for industrial development due to its humble mechanism and several applicable polymers. Accordingly, the present study investigated electrospinning of three polymers including polyvinyl alcohol / Chitosan / Sodium caseinate to bring enhanced thermal resistance multi compound nanofibers.

    Materials and methods

    First, the operating factors including needle to collector distance, polymer concentration, and high-voltage were evaluated after performing various of preliminary experiments. Then, based on the D-Optimal mixture design (Design of experiments (DOE), Ver 10), electrospinning was carried out at a distance of 12 cm, voltage of 16 kV, and a flow rate of 0.5 ml/h with different ratios of three polymeric solutions (Polyvinyl alcohol, Chitosan, and Sodium Caseinate). The morphology and diameter of nanofibers were investigated using scanning electron microscopy images, and according to the results, three samples were selected based on differences in diameter (low, medium, and high). Therefore, the physicochemical properties of these samples plus a chitosan-free sample were investigated using X-ray diffraction (to determine crystallographic structure), Fourier transform infrared spectroscopy (to observe chemical changes) and Thermogravimetric analysis (to determine the nanofiber's thermal stability).

    Results

    Nanofibers of Polyvinyl alcohol / Chitosan / Sodium Caseinate were successfully electrospun with mean diameters in the range from 121 nm to 192 nm. The nanofibers 622 (i.e. 60% polyvinyl alcohol, 20% chitosan and 20% sodium caseinate), 811 (i.e. 80% polyvinyl alcohol, 10% chitosan and 10% sodium caseinate), and 721 (i.e. 70% polyvinyl alcohol, 20% chitosan and 10% sodium caseinate) exhibited the thickest, the medium size, and the thinnest sample, respectively. The observed decrease of peak intensity in nanofibers X-ray diffraction pattern was attributed to the sharp decrease in the semi-crystalline structure of Polyvinyl alcohol in combination with chitosan and Sodium Caseinate polymers, which is due to the formation of hydrogen bonds and crystalline-amorphous phase compatibility. The Fourier transform infrared spectroscopy confirmed that all the polymers were fully dispersed in the nanofibers. The Thermogravimetric analysis results also showed that despite the higher initial decomposition temperature of chitosan free sample (i.e. 703), the presence of chitosan improves thermal stability, resulted in thermal changes occurring over a wider temperature range.

    Conclusion

    Owing to the successful electrospinning and the appropriate physicochemical properties of the nanofibers as with proper thermal resistance, it can be propounded to employ chitosan, Polyvinyl alcohol, and specially Sodium Caseinate electrospun nanofibers for implementing in sever thermal circumstances and nanoencapsulation of bioactive compounds (like the ones with hydrophobic nature).

    Keywords: Electrospinning, Polyvinyl alcohol, Chitosan, sodium caseinate, physicochemical properties
  • Sara Ajorlou, Yousef Ramezan *, Manochehr Bahmaei Pages 19-32
    Background and objectives

    Deep-fat frying is one of the most commonly used food preparation methods. It is important to note that despite the beneficial effects of frying on the sensory properties of foods, frequent use of frying oil with hydrolysis and the oxidation of oil in the presence of heat and water leads to oil decomposition. Many of the degradation products of edible oils are harmful to human health as they destroy vitamins, inhibit enzymes and potentially cause mutations or gastrointestinal irritations. Therefore, it is important to evaluate the thermal stability of edible oils. In recent years, the use of thermal analysis methods to determine the stability of edible oils has increased, and differential scanning calorimeter (DSC) is one of the most critical methods. DSC can also be used to determine melting profile characteristics and crystallization like the heat of transition, and phase diagram in lipids material that contains lipid compounds and to identify adulterations in lipids.

    Materials and methods

    In this study, fatty acids composition, peroxide value, anisidine value, totox, acidity, and total polar compounds were evaluated on peanut oil, rice bran and their blends (5, 10, and 15 % (w/w) rice bran oil in peanut oil) for 8 hours with 2 h interval. Increasing heating time cause to increase significantly all chemical parameters and only peroxide value increased and then decreased, respectively (p <0.05).

    Results

    The results of the DSC showed that with increasing the frying time, the peak temperature and enthalpy of single crystallization peak decreased. The regression equations were presented to predict each chemical parameters using DSC thermograms. Investigation of the correlation between the results of DSC and chemical parameters by Pearson correlation showed a reverse trend between them (Pearson correlation coefficient is close to -1). Because as the frying time increased, the chemical parameters increased and DSC parameters decreased. Each of the peanut and rice bran oils showed excellent resistance to heating after 8 h. However, the blend of these oils, especially in the high mixing ratio, showed less resistance to heat.

    Conclusion

    It should be noted that using DSC to detect the thermal stability of vegetable oils is a faster, easier, and cheaper method than chemical parameters determination that can be hazardous to the environment and require trained people. Therefore, relying on thermal decomposition methods can be characterized by their ease of preparation, the low sample size for tests, accurate results, reproducibility and smooth operation in the food industry, and especially the stability of edible oils.

    Keywords: Deep Fat-Frying, Peanut oil, Rice bran oil, Thermal Stability, DSC
  • Gholamhosein Pourghanbari *, Ali Sahrae Ardakani, Aida Iraji Pages 33-46
    Background and objectives

    Vegetable oils such as sesame oil contain a high percentage of unsaturated fatty acids and prone to oxidation and production of highly toxic metabolites. Antioxidants are compounds that inhibit or delay the process of food oxidation. Synthetic antioxidants have been commonly used in the food industry, but there has always been debate about their quality and safety. On the other hand, the use of natural antioxidant compounds such as medicinal plants derivatives are increasing. Lemon balm is known as a medicinal plant that contain various constituents with different properties such as strong antioxidant activity. This study was carried out to investigate the antioxidant effect of different concentrations of Melissa officinalis essential oil against oxidation of sesame Ardeh oil at 60 °C during storage.

    Materials and Methods

    Melissa officinalis essential oil was extracted and GC-MS analysis was used to calculate the composition of the essential oil. Then, The total phenolic content of oils was measured using the Folin–Ciocalteau method. In this study, the concentrations of 0, 500, 1000 and 2000 PPM of the essential oil were added into the sesame Ardeh oil. Also, TBHQ as synthetic antioxidant was used as positive control group with concentration of 200 PPM. scavenging activity was assessed by evaluation of DPPH free radical scavenging activity. Rancimat assay was also used to calculate the induction period of the volatile compounds production. Then, the antioxidant effect of essential oil in different groups were evaluated on days 1, 5, 15, 25 and 35 after adding essential oil to the sesame Ardeh oil by measuring the peroxide (PV) and thiobarbituric acid index (TBA).

    Results

    The results of GC/MS analysis showed that Neral and Geranial compounds had the highest concentration in Lemon balm essential oil. the highest DPPH free radical scavenging activity was observed in the groups receiving TBHQ and 2000 PPM essential oil about 61.6 and 50.2 percent respectively. The induction period index (IP) of the groups containing TBHQ, 2000 and 0 PPM essential oil were calculated to be 11, 9.4 and 6.2 hours. Moreover, at the end of study peroxide value of the TBHQ and 2000 PPM groups were obtained 13.4 and 14.1 (mEq/Kg) respectively and thiobarbituric acid index at these groups were shown to be 1.1 and 1.5 (μmol/gr). Also there was a direct relationship between the essential oil concentration and antioxidant activity indexes. However, the parameters were increased in all experimental groups during storage.

    Conclusion

    The findings of the present study showed that the lemon balm essential oil is a rich source of antioxidants substances such as neral and geraniol and could increase the stability of sesame Ardeh oil in which exposed to the high temperatures during time storage in such a way that oxidation inhibitory activity of essential oils at high concentrations was calculated to be 74-85% of TBHQ oxidation inhibitory ability. Accordingly, it can be considered as a suitable alternative to synthetic antioxidants.

    Keywords: Antioxidant, lipid oxidation, Melissa officinalis, Sesame Ardeh oil
  • Effect of jujube powder as a sucrose substitute on physicochemical and sensory properties of low calorie milk chocolate
    Rouhangiz Sepehri, MohammadHossein Haddad Khodaparast *, Mostafa Mazaheri Tehrani, Fateme Pourhaji Pages 47-58
    Background and Objectives

    Chocolate is one of the most delicious foods with a wonderful taste and aroma that is very popular in the world. Currently, overweight and obesity are major causes of illness and death in many developed and developing countries. Although obsessive compulsions and diet were once common to older people, this is a major concern today for all ages. But because of the high sugar and calories it can lead to obesity and many diseases. Therefore, low calorie chocolate production can reduce these concerns. Use of jujube powder that has high nutritional properties as a substitute for sucrose in chocolate can be one of these methods. Chocolate is one of the most delicious foods with a wonderful taste and aroma that is very popular in the world. But because of the high sugar and calories it can lead to obesity and many diseases. Therefore, low calorie chocolate production can reduce these concerns. Use of jujube powder that has high nutritional properties as a substitute for sucrose in chocolate can be one of these methods.

    Materials and Methods

    In this study, jujube powder was added to chocolate formulation to replace sucrose at different levels (0, 25, 50, 75 and 100%). The physicochemical properties of chocolate such as moisture, ash, pH and colorimetric were measured. Then, hardness, rheology and sensory tests were performed on chocolate samples.

    Results

    The results showed that with increasing of replacement level in treatments, moisture content, ash increased and pH decreased. The results of the whiteness index test showed that the amount of jujube powder in the samples decreased whiteness index (p<0.05), But during the storage period, all the samples increased. The hardness of the chocolate samples was in the range of 1087.30-1207.33 (g), which increased with increasing replacement level. The results of the rheology test showed that the best model to describe the behavior of the chocolate samples was the Casson model and that the replacement of jujube powder had no effect on the rheological model despite its effect on rheological parameters. Further studies showed that with increasing the amount of jujube powder, the viscosity and yield stress of Casson increased (p<0.05) and were in the range of 1.49-6.01 (Pa.s) and 5.61-21.51 (Pa), respectively. Sensory test results showed that increasing the replacement level (100% replacement) resulted in decreased overall acceptance. Although the sample with the 100% replacement level has the lowest score in terms of overall acceptability, it can be considered as a special product for overweight diabetic patients.

    Conclusion

    According to the results of sensory test and other tests, the sample with 75% replacement level was selected as the optimal sample. Based on the results of this study it can be stated that using jujube powder as a substitute for sucrose in chocolate can produce a new and low calorie product with similar properties to chocolate containing sucrose.

    Keywords: jujube, sucrose. chocolate, low calorie, rheology
  • Mona Mazaheri, Homa Baghaei *, Bahare Emadzadeh, Marzieh Bolandi Pages 61-78
    Background and objectives

    Tenderization is one of the most important processes in the meat industry. This process is usually influenced by natural or artificial factors. Among the tenderizing methods, the application of natural compounds such as fruits and vegetables that have a high production rate, is of particular importance. Asparagus has a good proteolytic activity among various plant sources, which indicates there is a sufficient potential for its utilization in the meat industry. The purpose of this study was to evaluate the relationship between physicochemical and textural attributes of beefsteak marinated with asparagus (Asparagus officinalis L.) juice in improving meat tenderness based on mathematical equations as a fast, safe and cost-effective way to determine the quality of meat marinated with natural ingredients.

    Materials and methods

    After extraction of asparagus juice by juicing method, the effect of different asparagus juice and balsamic vinegar treated samples including 25 ml asparagus juice, 25 ml asparagus juice+75 ml distilled water and 25 ml asparagus juice+10 ml balsamic vinegar+ 65 ml distilled water treatments on Warner-Bratzler shear force (WBSF), myofibrillar fragmentation index (MFI), collagen content, water holding capacity (WHC) and total protein solubility (TPS) were evaluated at 4 °C for 48 h. Then, the relationships between these variables (WBSF versus MFI and collagen content, TPS versus SPS and MPS, also MFI versus WHC) in improving beef M. semitendinosus steak tenderness were investigated and their equation was assigned. Also, correlation coefficient (R2) was used to determine the relationship between variables.

    Results

    Results indicated decreased WBSF and increased MFI, collagen content, WHC as well as TPS in treated samples compared to control during storage (P<0.05). In the present study, the obtained relationships (between WBSF versus MFI and collagen content, TPS versus SPS and MPS, also MFI versus WHC) are simple linear regression equations. According to the results, the correlation between MFI and WBSF and the relationship between collagen content and WBSF was the reverse linear (P<0.05). While, the positive correlation was observed between total proteins solubility and solubility of sarcoplasmic and myofibrils proteins as well as the relationship between WHC and MFI (P<0.05). As the amount of low weight myofibrillar fragments produced from protein hydrolysis increases in sarcoplasm of muscle cell, the ability of these small peptides to bind water molecules increases, followed by improved solubility of sarcoplasmic, myofibrils and total proteins implies softer meat texture. On the other hand, increasing the solubility of collagen during cooking and converting it to soluble gelatin, especially in acidic condition provided by glycolysis / balsamic vinegar, can lead to reduced required force for cutting tissue, followed by more tender meat.

    Conclusion

    Based on the findings, asparagus juice influenced both myofibrillar proteins and connective tissues thereby, resulted in improving of physicochemical and textural characteristics of beefsteak, indicating the possibility of using asparagus juice to enhance the quality of meat and meat products. Therefore, the research aim to improve beefsteaks tenderness was achieved. The asparagus juice can be used as a new natural source in the formulation of seasoning, sauces and tenderizing agents, especially in the diet of the elderly people who have problems in swallowing and mastication to use more protein resources.

    Keywords: Asparagus, Meat, Natural protease, Regression correlation, Tenderness
  • Mahshid Poursaeid *, Hoda Shahiri Restanihaba, Sara Aghajanzadeh Suraki Pages 79-93
    Background and objectives

    Conscious consumers today are looking for low-calorie and safe foods. Hamburger is a high-fat and high-calorie food, with a relatively high fat content (20-30%), and also one of the most popular meat products in the world. On the other hand, reducing the fat content of meat products reduces the sensory characteristics (color, juiciness, texture, flavor, and mouth feel) and technological (cooking loss, emulsion stability, water holding capacity, cooking yield, and rheological properties) characteristics of the product. Non-meat ingredients such as hydrocolloids are used as fat substitutes to improve the quality of low-fat products. Therefore, in this research, the effect of various Alyssum homolocarpum seed gum (AHSG) concentration (0.1, 0.5 and 0.9%) was investigated as a fat replacer on the technological and sensory properties of low-fat beef burgers and compared with the high-fat (10% fat) and low-fat (2% fat) control samples (without AHSG).

    Materials and methods

    For this purpose, three burgers from each formulation were cooked and then cooled to room temperature at 25 °C. Moisture, fat, protein content and ash percentage of the burgers were determined according to Iranian National Standardization Organization (INSO) 2304 by hot air flow oven, Soxhlet extractor, Kjeldahl method and electric stove equipped with temperature and time control at 550 ˚C. Textural profile analysis parameters were measured by the texture analyzer; and lightness (L*), redness (a*) and yellowness (b*) values were determined by hunter lab system. All experiments were done in triplicate.

    Results

    Increasing the concentration of Alyssum homolocarpum seed gum (AHSG) increased the cooking yield and moisture retention capacity in the samples. . The addition of AHSG, insignificantly affected the lightness (L*) and redness (a*) values of the samples. The lowest level of L* and b*, as well as the highest a* were observed in cooked samples containing 0.9% AHSG. The hardness, chewiness, cohesiveness, gumminess, and springiness reduced significantly with an increase in Alyssum homolocarpum seed gum concentration. The lowest hardness, cohesiveness, shrinkage and puncture force, as well as the highest cooking yield and moisture retention capacity were observed in samples containing 0.9% AHSG. According to the results of sensory analysis, increasing the concentration of gum did not show a significant effect on the sensory characteristics, while the highest total acceptance was observed in low fat burger containing 0.9% AHSG.

    Conclusion

    According to the obtained results, the sample containing 0.9% Alyssum homolocarpum seed gum improved the technological and sensory characteristics of low-fat treatments compared with control samples. Therefore, the possibility of using 0.9% AHSG for developing low fat burger formulation is confirmed.

    Keywords: Beef burger, Hydrocolloid, Alyssum homolocarpum seed, Fat Replacer, Sensory properties
  • Raziyeh Jamalifard, Mehrdad Niakosari *, MohammadHadi Eskandari, MohammadTaghi Golmakani, Mehran Mirabzadeh Ardekani Pages 95-117
    Background and objectives

    One of the most common problems in dairy products, which are rich in unsaturated fatty acids is lipid oxidation. This phenomenon can occur during processing, distribution and storage steps and leads to loss of valuable nutrients, discoloration and unpleasant flavor. Many medical studies confirmed harms and side effects of synthetic additives on human health. Accordingly, extracts and essential oils obtained from medicinal plants have received more attention as natural antioxidants in recent years. The use of phenols in these products has long been supported not only as natural antioxidants but also to produce new tasty and colorful natural products. Therefore, evaluating the function of jujube extract in a dairy emulsion system which is susceptible to oxidation could prove the ability of this fruit to help in processing and enhance the oxidative stability of food products.

    Material and methods

    At the beginning of this research, ohmic heating system equipped with a temperature regulator was designed and made. This system (a new and green heating technology) was applied in optimal conditions in order to obtain Jujube extract as a rich source of bioactive compounds and in the following, this extract was added to confectionery cream as a natural antioxidant. Confectionery cream samples were produced at the industrial pilot scale according to optimized formulation in the research and development unit of Zarrin Ghazal company. Formulations were contained of jujube extract at the level of 0.5 and 2.5%, synthetic antioxidant butyl hydroxytoluene (BHT) and BHT-extract combination. Assessment of oxidative stability was conducted by measuring peroxide, p-anisidine and total oxidation values during the storage period under different conditions such as darkness and ultraviolet light radiation.

    Results

    The results showed that cream formulations containing BHT-extract and Jujube extract at the level of 2.5% had the lowest values of total oxidation which represented the highest free radicals inhibitory effect. Evaluation of anisidine number in the absence of ultraviolet light revealed that the growth rate of secondary products oxidation in samples containing jujube extract and BHT separately was significantly lower than the growth rate in control sample. While in the presence of ultraviolet light, only the growth rate of anisidine number of cream containing Jujube extract sample at the level of 0.5% was significantly different in comparison to control sample. However, It was observed that antioxidants in different concentrations and environmental conditions can act as proxidants. The inhibitory mechanism of antioxidants against photo-oxidation was similar to that in samples which were not exposed to light. Therefore, Jujube extract can act as an antioxidant against spontaneous and photo-oxidation. It also demonstrated antioxidant properties in confectionery cream emulsion and BHT-extract combination was affirmed to has synergistic effects against oxidation, due to different functions of polar and non-polar antioxidants. According to the sensory evaluation results, the highest general acceptance score was related to the cream sample containing 0.5% of Jujube extract. The positive effect of this extract on flavor, aroma, texture and desired mouthfeel was determined with a significant difference compared to other samples.

    Conclusion

    Jujube extract could be used as a natural alternative to synthetic antioxidants in the food and pharmaceutical industries. However, according to the results of sensory evaluation, by increasing the percentage of these compounds a negative impact on overall product acceptance was observed. On the other hand, due to the synergistic effects of polar and non-polar antioxidants and reducing the total oxidation, partial replacement of synthetic antioxidant with natural phenolic compounds is suggested as the optimal option. .Furthermore, fortified cream prepared in the present study could be introduced as a functional food because of health-promoting properties of Jujube extract.

    Keywords: Jujube, Extraction, Ohmic heating, Antioxidant Properties, Confectionary cream
  • Kiana Pourmohammadi *, Elahe Abedi, Ehsan Shad Pages 119-133
    Background and objectives

    native starch might not be able to be used in some food applications, therefore it should be modified, physically or chemically. Food producers tend to use modified starch with desirable properties. Production of pregel starch as a modified starch obtained by gelatinization and drying of native starch and can be used as stabilizer in food products. Modified starch would increase water holding capacity, resistance to heat and viscosity and decrease the synersis of starch. Ultrasound treatment is one of the starch physical modifications, which is more appropriate, due to its low chemical application, low time consuming and high selectivity. Fractures, rupture of the polymer chains and mechanical damage occur in starch following ultrasound treatment, because of the disintegration of bubbles, existing high velocities of liquid layers near the starch granules, and shear forces, lead to rearrangement of intra- and inter-molecular hydrogen bonding between water and starch molecules, therefore changes in starch structure, size and shape, water absorption and solubility as well.

    Materials and methods

    Present research investigated the effect of different levels (4, 8 and 12%) of sucrose, isomalt and maltodextrin on the microstructural (by scanning electron microscopy (SEM)), textural properties (by texture analyzer (TA)) and freeze –thaw stability (synersis) of tapioca starch prior to and following ultrasonic-assisted pregelatinization (400 W, 10 min at 60 ºC). In a completely randomized design, the experimental data were obtained and Duncan's new multiple range test was applied (p ≤0.05). All statistical computations and analyses were carried out by SAS software Version 22 in triplicate.

    Results

    According to SEM analysis, the spots, deformations and cross-linking created by the polyols were more significant after ultrasound assisted pregelatinizion due to the disruption of starch granules and more permeable structures due to ultrasonic treatment, resulting in open structures and more exposed hydroxyl groups, and facilitating starch-sugar cross-linking, interactions and connections. Results from texture analysis revealed that by increasing the amount of sucrose, isomalt and maltodextrin from 4% to 12%, tapioca gel starch hardness and cohesiveness increased significantly and this affection is more obvious after ultrasound assisted pregelatinization. At all sugar levels, synersis decreased, due to the cross- linking of polyol-starch, and less amylose reassociation. On the other hand, by using polyols and ultrasonic treatment, stability to freeze-thaw increased. The rearrangement of intra- and inter-molecular hydrogen bonding between water and starch molecules resulted in the disruption of molecular orders, hence the more accessibility of hydroxyl groups.

    Conclusions

    the presence of polyols significantly affected the properties of starch granule. Polyol addition to tapioca starch following pregelatinization via ultrasonic process, created more obvious changes in microstructure, textural properties and freeze-thaw stability of starch gel due to the higher accessibility of hydroxyl groups, and more cross-linking and connections among the examined polyol sugars; isomalt was more efficient than sucrose and maltodextrin in manipulating all the starch properties. Keywords: Starch, Polyol sugar, Ultrasound-assisted pregelatinization

    Keywords: Starch, Polyol sugar, Ultrasound-assisted pregelatinization
  • Nooshin Noorafshan, Shahram Beiraghi-Toosi *, Qulamali Goli-Movahhed Pages 135-152
    Background and objectives

    Snacks are referred to as food that are eaten between main meals and the amount is less than the main meal. In order to increase the nutritional value of this popular snack, additives such as dairy products, meat, fish, vegetables, fruits, legumes, various cereals and snacks such as pistachios, walnuts, almonds and peanuts, etc. can be used. Pistachios are rich in copper, magnesium and a variety of B vitamins, so in order to increase the nutritional value of snacks, pistachios can be used in its preparation.

    Materials and methods

    In this study, pistachios with variable ratios of 7, 14 and 21% in bulk grain formulations based on corn flour as well as moisture of 12, 15 and 18% and spiral rotation speed were 120, 150 and 180 rpm. The constant temperature extruder was 120 ° C in the second region and 145 ° C in the third region, and the constant feed rate was 40 kg / h. Tests performed were included physical characteristics (mass density, expansion ratio and tissue hardness), functional properties (water absorption index, water solubility index, oil absorption index, peroxide number), colorimetric and sensory components as well as characteristics The microstructures of the extruded product were examined. This study was conducted in the form of response level method (RSM) and Box-Behnken design and to analyze the changes, Minitab statistical software version 17 was used.

    Results

    As it turns out, the most important issue in preparing snacks is its taste and texture. With the increase of pistachios in snack production samples, the amount of tissue hardness increased, while the satisfaction with the taste of snacks increased. In addition, increasing pistachios reduced a * and b * and the colors tended to be green and yellow. Increasing the humidity increased the expansion ratio, mass density, hardness and water absorption of the snack. Increasing the rotation speed of the spiral reduced the brightness and water absorption of the snack. Examination of the microstructural properties of the snack performed on the optimal sample showed that the amount of puffiness of the snack was appropriate and the wall diameter of the bubbles formed was less than 17 micrometers. The walls of the bubbles are almost smooth, which indicates that the pistachios are well mixed with the corn, as well as the good mixing of fat globules with flour.

    Conclusion

    According to the results, the optimal process conditions including screw speed, pistachio kernel and feed moisture were 150 rpm, 14% and 15%, respectively.

    Keywords: Snack, Extrusion, Pistachio, Screw speed
  • Seyyed Sajjad Hosseini, Mahdi Kashani Nejad *, Habibollah Mirzaei, Yahya Maghsoudlou Pages 153-159
    Background

    Rosemary is an evergreen and aromatic plant of the mint family, which has many antioxidant and medicinal properties. Nowadays, to increase the quantity of extraction and improve the quality of essence, the plant is dried and then the extraction process is performed. Thus, new and combined methods for drying of plants containing essence have been studied. Different drying methods such as hot air, microwave, microwave- vacuum, sun and freeze drying have been studied by many researcher to dry rosemary and the quality of the extracted essence and the kinetics of mass transfer have been investigated. Drying by means of infrared is considered for many agricultural products but this method has not been applied to rosemary until now. Therefore, the purpose of this study was to investigate the kinetics of drying and the effect of infrared drying on the volume, color and quality of essence of rosemary leaves. Our specific target was modeling of the infrared drying process and compare it with other drying methods.

    Materials and Methods

    In this study, the geometric properties of rosemary leaves were measured by Mitutoyo Micrometer. Then, by using electromagnetic radiation in the range of infrared spectrum (100, 200 and 300watts) freshly prepared leaves of rosemary were dried. After essence extraction by clevenger method, the volume of extraction and components were determined by GC/MS and according to the power of infrared wavelength were evaluated by completely randomized design. The quality of dried rosemary and essences were also studied by ImageJ software, and color parameters a*, b*, L*, chroma (C*), browning index, total color difference and Hue angle, were calculated by completely randomized design. In addition, drying curves, effective diffusivities and activation energy determined by using moisture measurement data.

    Results

    According to the results of analysis of variance and Duncan's Multiple Range test at 5% level, it was observed that with increasing the power of the infrared lamp in the drying process, color parameters like L, b, Chroma and BI in dried rosemary decreased and ΔE, A and Hue angel increased. Analysis of variance and comparison of Duncan's mean at 5% level showed that increasing the infrared power has a significant effect on reducing the volume of essence. In the case of essence color, it was perceived that with increasing the power of the infrared lamp, the color parameters like A, L and Hue angel decreased and b, BI and Chroma increased. Furthermore, increasing the infrared power in the drying process of rosemary has a significant effect on reducing the volatile compounds of rosemary essence. Effective diffusivities varied from 33.3×9.10-9 to 1.0907×10-8. The activation energy was also determined as 30.243 kW/kg. To predict the rosemary drying trend by using eight models, regression modeling was performed through MATLAB software (version 2016). Results showed that, Midilli model for the power of 200 and 300 watts and Verma model for the power of 100 watts, due to high correlation coefficient index and low standard error, were two suitable models for evaluation of Drying kinetic and prediction of drying process.

    Conclusion

    Increasing infrared power during drying process of rosemary leaves decreases the efficiency of essence extraction. Moreover, increasing the infrared power has a significant effect on reducing the active ingredients like cineol and Beta-Pinene in essence. The color of dried rosemary and extracted essence are affected by infrared radiation power and varies with increasing the power. Rising the infrared radiation power results in an increase in the effective diffusivity coefficients. Also, it can be concluded that, midilli and verma are two best models for prediction of drying trend of rosemary.

    Keywords: Rosemary, drying, Essence, Modeling, Infrared